Ingvar Johansson

”Det är en trygghetskänsla att ha hjälp av någon som är så kunnig, känner mig.”

Ingvar Johansson är född och uppvuxen i Jonsered utanför Göteborg tillsammans med en två år äldre bror och en fem år yngre syster.

– Min far var väldigt fotbollsengagerad i Jonsereds IF, så därför har det blivit mycket fotboll. Vi har spelat i Jonsereds IF alla tre syskon, och min far har både spelat själv och varit tränare i många år. Det var väl min uppväxt, fotboll. Eller egentligen idrott. Jag har även spelat handboll och hockey. Men det var fotbollen som jag fastnade för och där jag lyckades bäst.

Han beskriver sin mamma som väldigt engagerad vid sidan av planen. ”En riktig bullmamma som bjöd hem hela laget från att vi var små knattar upp till A-laget. Det var både fikastunder och festligheter. Hon stack nog ut genom att vara mer engagerad än de andra barnens föräldrar. Hon kunde stå och skrika på domaren från läktaren”. 

Ingvar gjorde lumpen i Östersund där han skulle bli flygfältschef. Fotbollen i Jonsered drog honom dock tillbaka och han började i stället arbeta som chefschaufför för Andra flygeskadern på Södra Hamngatan i Göteborg samtidigt som fotbollskarriären fortsatte. Till slut lade han dock skorna på hyllan för att arbeta på Cypern som FN soldat under vintern 77–78. Han ångar inte det beslutet idag utan beskriver det som något av det bästa han gjort under sitt liv. 

Karriären fortsatte med utbildning till fritidspedagog, och sedan kurser inom massage, akupunktur och idrottsskador. 2002 var han färdigutbildad sjukgymnast och ägnade därefter resten av sitt arbetsliv åt sjukgymnastik inom Göteborg stad och för olika idrottsklubbar. 

Ingvar var även förbundsterapeut för parasportsförbundet i många år med både SM och VM resor under bältet, men höjdpunkten var OS 2014 i Sochi. Sedan den 1 mars 2023 är Ingvar pensionerad.

– Nu känns det faktiskt okej, men det tog några månader innan jag började trivas som pensionär. Man hamnade snabbt vid sidan av allting och det var inte längre någon som frågar efter en. Jag är ingen golfälskare heller, som många andra pensionärer. Sportintresset finns däremot kvar i form av att jag går på GAIS och kollar en del på Jonsereds matcher. Jag har även skaffat mig ett pensionärskort för att kunna gå på hockey. Sedan är det en del veteranträffar med gamla lagkamrater. 

Ingvar kom i kontakt med sparande och investeringar när han var i 30-års åldern. Det var hans dåvarande bankkvinna som introducerade honom till ett mer aktivt sparande och därefter hjälpte honom med att börja investera i fonder under många år. 

– På den tiden var min upplevelse av bankens rådgivning bra. Jag har aldrig varit särskilt intresserad eller engagerad själv, men jag hade min person där som hjälpte mig. 2015 när min kontaktperson gick i pension upplevde jag att engagemanget dog ut lite. Jag blev då rekommenderad att kontakta Oliver som skött sparandet för min sambo. Efter två möten valde jag att avsluta mitt sparande hos banken och flytta över till honom, och har jag varit kund här sedan dess. Med tanke på mitt bristande intresse tycker jag att det är väldigt bekvämt med en sådan tjänst. Det är en trygghetskänsla att ha någon som är så kunnig, känner mig och som vet precis vad jag vill ha ut av mitt sparande. 

Ingvar förklarar att han under de senaste åren även fått mycket hjälp med sin pension utöver det egna privata sparandet. Han har sedan han blev kund hos sin nuvarande rådgivare fått ett helhetsgrepp över sin situation och framtid. Han upplever att han tidigt har blivit förberedd på ett väldigt bra sätt kring hur pensionen kan se ut, och nu med facit i hand berättar han att det också blivit väldigt bra. 

Han förklarar att han fortfarande har möjlighet att spara under sin pension och ändå leva gott vilket han vet om att alla inte kan. Det finns en långsiktig plan för hur han skall ta ut sina pensioner och hur det skall förvaltas under tiden. Det har givit honom ro och han kan fokusera på annat. Han har också tillsammans med sin sambo fått hjälp med att upprätta sitt testamente genom Fors & Partners. 

– Jag upplever alltid ett lugn och en trygghet här, även under svårare år på börsen. Jag litar på att min rådgivare alltid gör det som är bäst för mig och vi har alltid haft en väldigt bra kommunikation och relation. Dessutom har jag inte upplevt några stora svängningar trots Covid, krig och inflation. Det går upp och ned i den här världen, och det är inte min rådgivare som bestämmer över det. Men han tror och hoppas och lägger krutet därefter. Det visar sig ha gått bra. 

– Jag är jättenöjd här och har inte brytt mig om att söka efter något annat. Jag tror faktiskt inte på att jag kan hitta något som jag tycker är bättre. Jag blir genuint bemött och alla som arbetar här är trevliga. Jag känner tillit till den grad att jag har rekommenderat både familj och vänner hit som jag vet också trivs väldigt bra. Jag är nöjd med hela paketet som jag får från Fors & Partners.

Anna-Karin Granath

”Det känns skönt att veta om att det går bra för dem ifall det går bra för mig som kund.”

I Utby utanför Göteborg växte Anna-Karin Granath upp som barn. Hon beskriver sin barndom som en normalsvensk uppväxt i medelklassen ihop med sina föräldrar och två systrar. En trygg uppväxt där skola och fritidssysselsättningar fungerade bra. Hon började som ung orientera i Utby IK där hennes far också var aktiv, något som hon fortsatt med även som vuxen vid sidan av sin karriär. 

– Min far pushade mycket för att man skulle läsa vidare. Han var väldigt stolt över oss döttrar och ville låta oss bli precis vad vi ville, så att studera vidare var en självklarhet för mig. Jag började på Chalmers och tog en examen som civilingenjör i kemi. Sedan kom arbetet att bli en mycket stor del av mitt liv. 

Anna-Karin har arbetat på en och samma arbetsplats i stort sett hela sitt arbetsliv, nämligen AstraZeneca. Ungefär vart sjunde år har hon bytt roll eller avdelning på företaget. Hon fick börja på bioanalysen och har under sina 33 år som anställd varit i labben, arbetat med säkerhet och biverkningar, farmaci och publicerat vetenskapliga artiklar bland mycket annat. Hon har fått resa mycket i tjänsten, mer eller mindre över hela världen, och forskningen är det som har drivit henne. 

Idag lever hon som pensionär och tillbringar fortfarande en del av sin tid på orienteringsbanor och tävlar, men på en annan nivå än tidigare. Hon är även kassör i föreningen och hjälper till vid arrangemang för att ge tillbaka till klubben, men framför allt spenderar hon mycket tid om dagarna ihop med sin hund. 

Det var under hennes arbetsliv som hon kom i kontakt med den finansiella marknaden för första gången. Under en tid som hon arbetade på AstraZeneca kunde de anställda välja att få ut en del av sin lön i aktier. Under många år förvaltade hon sitt eget sparande, utan att besitta speciellt mycket kunskap eller något större intresse. 

– Min mor hade hjälp av en rådgivare efter att hon blivit änka. Hon hade själv inte så bra koll och började bli gammal. När jag engagerade mig i det så visade det sig att vi inte kunde se hennes sparande, och jag förstod sedan att den rådgivaren hade satt henne i skulder. Den erfarenheten gjorde att jag aldrig ville ta hjälp, och det blev så att jag tog hand om även mammas sparande efter det.  

Senare i livet blev Anna-Karin kontaktad av en rådgivare via ett mejl. Hon fick ett förslag om att komma in på ett förutsättningslöst möte och prata om sparande och investering. Hon förklarar att hon givetvis var mycket skeptisk till det här mötet, men att hon till slut landade i att gå dit endast för att lyssna. 

– Jag hade precis fått ett arv och visste inte vad jag skulle göra med pengarna. Under det här mötet fick jag träffa Oliver och han pratade om hur man skall förvalta pengar på precis samma sätt som jag tänkte. Han hade bra idéer och verkade också väldigt kunnig. Då blev det plötsligt självklart att jag skulle ge honom en chans. Jag samlade ihop det jag hade hos olika banker och lät honom ta hand om det. Han förstod att jag ville ha en klok förvaltning och det blev precis så som jag ville. Då förstod jag att alla rådgivare inte fungerar på samma sätt. 

Snart är det 10 år sedan det där första mötet ägde rum och för Anna-Karin har det varit naturligt att vara kvar som kund till sin rådgivare sedan dess. Hon berättar att det har varit väldigt skönt att ha den här hjälpen eftersom hon själv inte besitter så mycket kunskap. Att få hjälp att förvalta ett större kapital under pandemi och annat som händer i omvärlden är något hon verkligen värdesätter. 

– Jag har bara positiva saker att säga om min rådgivare. Vi har alltid haft en bra kontakt och allt sköts professionellt. Utöver mitt sparande har vi pratat om familjejuridik och jag vet att man kan få hjälp med pensionen, det tycker jag är jättebra. Något jag verkligen uppskattar som kund hos Fors & Partners är den prestationsbaserade delen i ersättningen. Det känns skönt att veta om att det går bra för dem ifall det går bra för mig som kund. Man vet ju om att man kan förlora pengar när man investerar men jag har alltid känt mig väldigt trygg i att de gjort sitt absolut bästa i alla situationer, och det har gått bra. Idag har jag närstående som också blivit kunder via mig.

Kontakta oss

Vi ser fram emot att höra ifrån dig!

Bli kund hos oss

Vi kommer att kontakta dig

Vänligen fyll i nedan formulär så kontaktar en partner dig så snarast.